Što zapravo znamo o drugima? Što znači živjeti s psihičkom bolesti, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo, što prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo tijelo nepomično, kako preživljavaju obitelji s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, s kakvim strahovima se bude mlade žene ugnjetavane zbog toga što vole žene, kako izgleda običan dan u životu slijepe osobe? I što ih međusobno povezuje?

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić u zbirci narativno-novinarskih priča uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice. A samo je jedan način da autorica zgrabi čitatelja i odvuče ga iz zone komfora duboko u živote ljudi koji nisu odabrali okolnosti koje su ih obilježile: taj se način zove narativno novinarstvo. Jezik dobre književnosti upotrijebljen za nešto što se zaista dogodilo. To je vrsta novinarstva koje posuđuje sredstva izraza od književnosti, ali ne prelazi granicu fikcije. U njemu „tko“ postaje lik u priči, „gdje“ – scenografija, „kada“ – protok vremena, „što“ postaje zaplet, a „kako“ i „zašto“ – proces kojim saznajemo kompleksne stvari o drugima i sebi.

Šest novih, neobjavljivanih novinarskih priča (s iznimkom „Živila pička“ koje su prethodno izašle u književnom časopisu „Sarajevske sveske“) pružaju dubinski uvid u tamnu stranu Hrvatske, ispisujući intimističke portrete svakodnevice „drugačijih“, poniženih, obespravljenih – takozvanih građana drugog reda. „Kolovoz u Šarić Strugi“ odvija se u iščekivanju fešte za Veliku Gospu, najvažnijeg društvenog događaja u malom selu na jugu Hrvatske gdje živi četrdesetogodišnjakinja koja je u prometnoj nesreći ostala nepokretna od vrata naniže. „Jedna od sto“ autentična je dnevnička kronika posljednjih devet godina bolesti Zagrepčanke koja od 18 godine ima dijagnozu shizofrenije. „Petica iz zadnje klupe“ prati romsku tinejdžericu koja se uz pomoć obrazovanja pokušava izvući iz segregiranog geta u kojem se rodila. U „Običnom danu u Branimirovom životu“ ispisana su 24 sata onako kako ih čuje muškarac kojem je sa 17 godina nasljedna bolest, za koju nije znao da je ima, uništila vid. „Osječka obitelj Lovrić“ povijest je agonije obitelji čiji je suprug i otac kao civil srpske nacionalnosti ubijen u Osijeku 1991. „Živila pička“ višeglasna je priča o skupini lezbijki iz Splita koje pokušavaju živjeti slobodno, a onda ih u rano jutro napadnu mladi muškarci na plaži Bačvice.


Prolistajte par stranica knjige


 Iz medija

Tekstovi Barbare Matejčić iz knjige “Kako ste?” su briljantno, literarno prvorazredno pripovijedanje. Kad počnete čitati knjigu koja je koncipirana kao leksikon Drugih, od nje očekujete da bude angažirana, politički korektna, ideološki jasno svrstana, borbena. Od nje, međutim, ne očekujete da bude ujedno i senzacionalno dobro napisana. A knjiga Barbare Matejčić je upravo takva.

Aleksandrijski pjesnik grčkog jezika Konstantin Kavafis jednom se pohvalio kako je najponosniji što ne postoje dvije njegove pjesme koje imaju istu versifikaciju i metriku. Tako i kod Barbare Matejčić ne postoje dvije priče u knjizi koje su napisane na isti način. (…)

Knjiga “Kako ste?” je sjajna pripovjedna proza, odlična literatura u najčišće literarnom smislu. Ta knjiga je – međutim – istodobno i žestoko, borbeno angažirana.

Jurica Pavičić, Jutarnji list

„Knjigu „Kako ste?“ mora imati svaka kućna biblioteka. Onako kako su se nekad imali egzistencijalisti ili novo izdanje bibliotke Hit, tako sada treba u knjižaru i kupiti knjigu. Svaka biblioteka mora imati ovu knjigu, ne može se to dovoljno puta ponoviti, pa i ako je sam kupac neće pročitati. Bit će netko u kući kome će jednom zapeti za oko, i za ruku, i koga će naučiti pokoje slovo o ljudskosti.“
Davor Mandić, Novi list

„Fascinantna knjiga.“
Gordan Duhaček, Tportal

„Ovo je publicistika s „ono malo duše“, ovo je dobra književnost što se koristi za pravu stvar.“
Siniša Pavić, Novi list

„Jedna je to od onih knjiga koje se teško ispuštaju iz ruke iako sa svakom novom pričom čitatelja sve više udaljava iz njegove udobne svakodnevice, tjera na razmišljanje i preispitivanje o ljudima iz naše okoline na koje gotovo nikad ne potrošimo više od nekoliko minuta. Ne sjećam se kad sam neku knjigu domaćeg autora bezrezervno preporučila za čitanje, no ovu knjigu, bez grižnje savjesti da ću nekome oduzeti dragocjeno vrijeme, guram u ruke gdje god stignem.“
Mašenjka Bačić, Lupiga

„Iako nijedan trenutak za izlazak ove knjige ne bi bio pogrešan, ovaj u kojem se pojavila i u kojemu postavlja pitanje „Kako ste?“ u potpunosti je pogođen i njezino je ukoričenje prijeko potrebno.“
Ana Brakus, Libela

„Ako ste se ikada zapitali kako je u Hrvatskoj živjeti u koži onih „obilježenih“, uzmite knjigu Barbare Matejčić u ruke, a mi vam obećavamo – nećete požaliti.“
Siniša Jović, Slobodna Dalmacija


Podaci o knjizi

Naslov: „Kako ste?“
Autorica: Barbara Matejčić
Žanr: publicistika, šest narativno-novinarskih priča o životu drugih
Izdavač: Heinrich Böll Stiftung – Ured za Hrvatsku
Urednici: Branko Čečen (direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije) i Vedran Horvat (voditelj Ureda za Hrvatsku HBS-a)
Oblikovanje: Rafaela Dražić
Godina izdanja: prosinac 2015
Cijena: 90 kuna, za online narudžbe 80 kuna, uključujući poštarinu

Naručite knjigu